16 Οκτωβρίου, 2015

10 Tips για να μειωσετε τα ενεργειακα σας εξοδα το φετινο χειμωνα

Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα της ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση του σπιτιού σας. Από κατάλληλα μονωτικά στο σπίτι σας μέχρι απλά να ντυθείτε για την εποχή. Το Inhabitat προτείνει 10:

  1. Πάρτε μια συσκευή – πολύπριζο για να ανακαλύψετε που χρησιμοποιείτε την περισσότερη ενέργειαΕίναι δύσκολο να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας όταν δεν γνωρίζετε πόσο χρησιμοποιείτε. Σας συνιστούμε να πάρετε μια συσκευή παρακολούθησης ενέργειας, που θα σας επιτρέψει να απεικονίσετε και να ποσοτικοποιήσετε πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνετε πραγματικά.

    2. Ξεκινήστε να αποσυνδέετε συσκευές που δεν είναι σε χρήση

    Ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείτε φορτιστές, τηλεόραση ή τον υπολογιστή, δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθεί να ξοδεύει ενέργεια (και χρήματα). Αποσυνδέστε τις απλές ηλεκτρονικές σας συσκευές όταν αυτές δεν βρίσκονται σε χρήση.

    3. Αλλάξτε όλους τους λαμπτήρες σε LED

    Όσο οι ημέρες μικραίνουν καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε τα φώτα μας πολύ νωρίτερα από όσο το καλοκαίρι. Είναι σημαντικό λοιπόν να βεβαιωθείτε ότι όσο το δυνατόν περισσότερες λάμπες, είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Η τεχνολογία LED είναι το μέλλον της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας φωτισμού. Υπάρχουν λαμπτήρες LED που καταναλώνουν 80% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 25 φορές περισσότερο από λαμπτήρες πυρακτώσεως, σχεδιασμένοι για παροχή μαλακού, ζεστού φωτός, και όχι σκληρού, μπλε φωτός, όπως τους είχαμε συνηθίσει.

    4. Επενδύστε σε έξυπνο θερμοστάτη

    Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα επιθυμούσαμε να πληρώσουμε για να θερμαίνονται τα σπίτια μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν δεν είμαστε εκεί. Με έναν έξυπνο θερμοστάτη μπορείτε να προγραμματίσετε την θέρμανση και ψύξη να ενεργοποιείται μόνο όταν χρειάζεται.

    5. Ντυθείτε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και χαμηλώστε τον θερμοστάτη σας μερικούς βαθμούς

    Αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο και όντως είναι. Μπορείτε να αποταμειεύσετε εύκολα και αποτελεσματικά, αν απλά ντυθείτε λίγο πιο ζεστά κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών. Αν κάνετε συνήθεια το να φοράτε παντόφλες, πουλόβερ ή/και κουβέρτες στο σπίτι σας, μπορείτε να μειώσετε λίγο το θερμοστάτη σας και να εξακολουθείτε να είστε εντελώς άνετα. Είναι χειμώνας – ντυθείτε ανάλογα!

    6. Κάντε ενεργειακή επιθεώρηση

    Το να κάνετε μια ενεργειακή επιθεώρηση είναι περίπου όπως το να κάνετε ένα check-up στο γιατρό. Προσλάβετε έναν επαγγελματία για να ελέγξετε ολόκληρο το σπίτι σας ώστε να εντοπίσετε τυχόν προβληματικές περιοχές όπου θα μπορούσε να υπάρχει διαρροή θερμοκρασίας, και να σας προτείνει τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε για να τις διορθώσετε.

    7. Μονώστε τυχόν διαρροές

    Δεν μπορείτε ποτέ να έχετε πάρα πολύ μόνωση – όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Συνήθως η μισή θέρμανση και ψύξη του σπιτιού σας ξεφεύγει μέσα από τους τοίχους, τα παράθυρα, το πάτωμα και την οροφή, οπότε αν δεν έχετε κατάλληλη μόνωση σε αυτά τα σημεία, θα χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά περισσότερα για να θερμανθεί το σπίτι σας, από ό, τι είναι απαραίτητο. Αφού μάθετε που υπάρχουν διαρροές θερμότητας, περάστε λίγο χρόνο ενισχύοντας τη μόνωση σε αυτά τα σημεία.

    8. Επενδύστε σε καλά μονωμένα και σφραγισμένα παράθυρα

    Σε πολλά σπίτια η περισσότερη από τη θερμότητα, διαφεύγει από τα παράθυρα. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ποσό θερμότητας που διαφεύγει από ένα παράθυρο, βεβαιωθείτε ότι όλα τα τζάμια σας είναι τουλάχιστον διπλά. Τριπλά παράθυρα ή διπλά με αργό, ή κάποιου είδους μονωτικό υλικό μεταξύ του γυαλιού, είναι ακόμα καλύτερα. Εξίσου σημαντικό, είναι η επένδυση του παραθύρου γύρω από το γυαλί να είναι ανθεκτική και καλά μονωμένη, έτσι ώστε να μην έχετε μόνο ένα στρώμα μετάλλου ανάμεσα σε εσάς και τον παγωμένο χειμωνιάτικο αέρα.

    9. Χρησιμοποιείστε τις περσίδες και τα παντζούρια των παραθύρων αποτελεσματικότερα

    Κατά τη διάρκεια της ημέρας το έντονο ηλιακό φως που έρχεται απευθείας μέσα από το παράθυρό σας μπορεί να ζεστάνει ένα δωμάτιο σημαντικά. Ανοίξτε περσίδες και τα παντζούρια και αφήστε το φως να μπει αποτελεσματικότερα. Εάν προσπαθείτε να κρατήσετε ένα δωμάτιο ζεστό το βράδυ (όπως ένα υπνοδωμάτιο), κλείστε κουρτίνες και παντζούρια, έτσι ώστε η θερμότητα να μην διαρρεύσει από τα παράθυρα.

    10. Κλείστε την θέρμανση και μείνετε στην κουζίνα όσο μαγειρεύετε

    Απενεργοποιήστε τη θέρμανσή σας και μείνετε στην κουζίνα όσο μαγειρεύετε. Παλιότερα, οι άνθρωποι που συνήθιζαν να μαζεύονται κοντά στις εστίες τους για ζεστασιά και δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Μαγειρεύοντας, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε το ζεστό αέρα για να ζεσταθείτε οι ίδιοι.