6 Δεκεμβρίου, 2019

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ… ΣΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ!

Μπορεί ο χειμώνας να έχει μπει για τα καλά, αλλά είτε μιλάμε για χειμώνα είτε για καλοκαίρι οι ενεργειακές απώλειες σε ένα σπίτι που δεν είναι καλά μονωμένο είναι πολύ σημαντικές και κοστίζουν και πολύ! Ακόμα και τα καλύτερα συστήματα θέρμανσης και ψύξης δεν καταφέρουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο έπακρο και είναι αναγκαία μια πιο δυνατή και έξυπνη λύση!

Η λύση αυτή μπορεί να βρεθεί στις εφαρμογές θερμομόνωσης κελύφους, τα κουφώματα, τα ενεργειακά χρώματα αλλά και τα τζάμια που θωρακίζουν το σπίτι και δεν επιτρέπουν καμία θερμική απώλεια. Επομένως,  για να είμαστε σίγουροι ότι το σπίτι μας δεν θα σπαταλά την ενέργεια που θέλουμε πρέπει να το μονώσουμε με κάθε τρόπο, ξεκινώντας απ’ έξω (θερμοπρόσοψη) και καταλήγοντας στο μέσα χώρο (ενεργειακά εσωτερικά χρώματα).

  • ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ !

Η θερμομόνωση   του κελύφους ενός κτηρίου προσφέρει σημαντική μείωση κατανάλωσης ενέργειας και κατ’ επέκταση των δαπανών θέρμανσης και ψύξης για κάθε νοικοκυριό. Παράλληλα, η σωστή θερμομόνωση έχει ως αποτέλεσμα, και τη σημαντική μείωση  του περιβαλλοντικού «αποτυπώματος» του εκάστοτε κτηρίου, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελάττωση της σχετικής μόλυνσης.  Η θερμομόνωση αποτελεί το Α και το Ω  καθώς μπορεί να οδηγήσει μείωση στη δαπάνη θέρμανσης έως και 700 ευρώ. Αυτό συμβαίνει γιατί, θερμομονώνοντας τους εξωτερικούς τοίχους απαιτείται λιγότερη ενέργεια για να θερμανθεί η κατοικία. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες  και έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας χειμώνα – καλοκαίρι. Σημαντικά  πλεονεκτήματα  του συστήματος θερμομόνωσης που θα επιλέξει κάποιος είναι τα εξής:

  1. Προστατεύει τις επιφάνειες των τοίχων από υγρασίες, δίοτι δεν δημιουργούνται συνθήκες υγροποίησης υδρατμών στο εσωτερικό του κτηρίου ή μέσα στον τοίχο.
  2. Μειώνει το κόστος συντήρησης του κτηρίου, και προστατεύει το μπετόν του κτηρίου από ρηγματώσεις.

 

  • ΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ

Θερμομονώστε την οροφή (ταράτσα ή σκεπή)  της  κατοικίας σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επιτύχετε μείωση στην δαπάνη θέρμανσης έως  και 250 ευρώ ετησίως!  Λόγω της  καθημερινής καταπόνησης  από τις  καθημερινές καιρικές συνθήκες , το δώμα αποτελεί το πιο ευπαθές δομικό στοιχείο σε ένα κτήριο. Το δώμα πρέπει να θερμομονώνεται και για την προστασία της πλάκας από τη διάβρωση και τις καιρικές μεταβολές  που σταδιακά διαβρώνουν.  Με τη θερμομόνωση της πλάκας της ταράτσας επιτυγχάνεται παράλληλα και η υγρομόνωση της, το αντίστροφο όμως δεν ισχύει.

  • ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ

Στα υπόγεια, η μόνωση πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Στην περίπτωση που δεν έχει μονωθεί ο υπόγειος χώρος, μπορεί να μονωθεί μόνο εσωτερικά στη συνέχεια, ώστε να μειωθούν οι απώλειες  όσο είναι δυνατόν. Η μόνωση είναι απαραίτητη, ειδικά αν ο χώρος είναι κατοικήσιμος. Τα μονωτικά υλικά μπορούν να έχουν και πρόσθετες ιδιότητες πέρα από την παροχή θερμικής άνεσης, όπως ηχομόνωση, να είναι αδιάβροχα και να προστατεύουν από φωτιές.

  • ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΠΥΛΩΤΗΣ

Η πυλωτή είναι επίσης  ένας  χώρος  του σπιτιού που πρέπει να θερμομονώνεται εφόσον υπάρχει. Συγκεκριμένα στις πυλωτές πρέπει να μονώνεται η επίπεδη επιφάνεια, τα δοκάρια και μέχρι κάποιο σημείο και οι κολώνες, ώστε να μην δημιουργούνται θερμογέφυρες.

  • ΔΙΠΛΑ ΤΖΑΜΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Τα βασικά οφέλη της τοποθέτησης κατάλληλων διπλών τζαμιών είναι η αποτελεσματική μόνωση, η μείωση στη σπατάλη ενέργειας  και κατ’ επέκταση, το οικονομικό όφελος. Δηλαδή , δίνεται η δυνατότητα να περιορίσουμε τη δαπάνη για την θέρμανση το χειμώνα και για την ψύξη το καλοκαίρι, που σημαίνει οικονομικό όφελος στο εισόδημα μας. Η  χρήση ενεργειακών τζαμιών στο κούφωμα  είναι ο ευκολότερος τρόπος για να βελτιώσει κανείς την ενεργειακή απόδοση οποιασδήποτε κατοικίας.

  • ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ  ΤΟΥΣ  ΣΩΛΗΝΕΣ

Τέλος, μην ξεχάσετε να μονώσετε τους σωλήνες θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης.  Αρχικά, ελέγξτε τους όλους και στην κεντρική θέρμανση κι κατόπιν, μονώστε όπου δεν υπάρχει μόνωση, ή αντικαταστήστε οποιαδήποτε έχει ενδεχομένως φθαρεί. Ακόμη και με αυτή την απλούστατη παρέμβαση, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσετε έως και 80 ευρώ ετησίως.

  • ΠΡΑΣΙΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης ή ψύξης  σε ένα κτήριο χάνεται μέσα στους τοίχους και στο ταβάνι. Αυτό συνεπάγεται συνεχή σπατάλη ενέργειας και κόστους. Τα ενεργειακά χρώματα, το χειμώνα περιορίζουν την απώλεια θερμότητας από το εσωτερικό του κτηρίου προς το περιβάλλον, ενώ το καλοκαίρι εμποδίζουν την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών μέσα σε αυτό. Πιο συγκεκριμένα τα θερμομονωτικά χρώματα, πέρα από οικολογικά,  προσφέρουν μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και συνεισφέρουν στην αποφυγή περιττών εξόδων στη θέρμανση ενός σπιτιού.  Τα θερμομονωτικά χρώματα είναι μία νέα τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί με τη χρήση της νανοτεχνολογίας και μπορούν να πετύχουν μείωση της θερμικής απώλειας του κτηρίου. Σκοπός τους είναι η ανάκλαση του μεγαλύτερου μέρους της ακτινοβολίας που πέφτει  πάνω στο κτήριο και κατά συνέπεια η αποφυγή αυξημένης θέρμανσης τοίχων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το κόστος των χρωμάτων αυτών υπολογίζεται σε 5 -7 ευρώ ανά  λίτρο τόσο για τα εσωτερικά χρώματα, όσο και για τα εξωτερικά.