18 Νοεμβρίου, 2019

Σομπες πελλετ που συνδεονται με τα κεντρικα σωματα!

Τα τελευταία χρόνια οι σόμπες έχουν μπει για τα καλά σε πολλά νοικοκυριά και αυτό γιατί αποτελούν ίσως την πιο φθηνή πρόταση για θέρμανση. Οι σόμπες αυτές δεν έχουν σε τίποτα να θυμίζουν τις παραδοσιακές στόφες του παρελθόντος , αφού με την εξέλιξη της τεχνολογίας τόσο στα υλικά όσο και στις μεθόδους κατασκευής, έχουν αυξήσει κατά πολύ την αποδόση τους. Ωστόσο πλέον μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι μπορούν να αντικαταστήσουν την κεντρική θέρμανση, συγκεκριμένα οι αερόθερμες σόμπες πέλλετ.

Ήξερες λοιπόν πως η απόδοση τους μπορεί να φτάσει το 92%;

Συγκεκριμένα οι αερόθερμες σόμπες πέλλετ προορίζονται για τη θέρμανση ενιαίων χώρων και σε γενικές γραμμές μπορούμε να υπολογίσουμε η ονομαστική ισχύς που απαιτείται υπολογίζεται στο 1 KW για κάθε 8 τετραγωνικά μέτρα. Ο υπολογισμός αυτός βέβαια είναι προσεγγιστικός καθώς μπορεί να υπάρξουν παρεκκλίσεις ανάλογα την περίπτωση (πχ. Μεγάλος όγκος δωματίου λόγω μεγάλου ύψους).

Οι αποδόσεις των αερόθερμων σομπών πέλλετ κυμαίνονται από 85% έως 92%. Για παράδειγμα, θεωρώντας μία αερόθερμη σόμπα πέλλετ με βαθμό απόδοσης 85% και θερμογόνο δύναμη για το πέλλετ 5 kwh/kg, προκύπτει ότι 1 KWh θερμικής ενέργειας απαιτεί 0,24 κιλά πέλλετ. Οπότε με τιμή για τα πέλλετ 0,30€/kg , προκύπτει συνολικό κόστος 0,072 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Να σημειώθει βέβαια εδώ ότι το νούμερο αυτό δεν είναι καθοριστικό , καθώς από σε σύστημα σε σύστημα διαφέρει η ονομαστική ισχύς η αποία καθορίζει κιόλας και την κατανάλωση καυσίμου που απαιτείται ανά ώρα.

Κατά μέσο όρο πάντως, μία αερόθερμη σόμπα πέλλετ ονομαστικής ισχύος 10KW απαιτεί κατανάλωση 0,65-1,90 kg/h.

Κι όμως, οι σόμπες πέλλετ μπορούν να συνδεθούν με τα κεντρικά σώματα θέρμανσης μιας κατοικίας!

Οι σόμπες πέλλετ καλοριφέρ μπορούν να συνδεθούν με τα κεντρικά σώματα θέρμανσης μιας κατοικίας και να λειτουργήσουν είτε σε συνδυασμό με το βασικό καύσιμο, είτε να λειτουργήσουν ως μοναδικές εστίες θέρμανσης.

Να πούμε εδώ βέβαια, ότι η ονομαστική ισχύς που απαιτείται στην περίπτωση σομπών πέλλετ είναι σαφώς μεγαλύτερη αφού προορίζονται για τη θέρμανση του νερού που με τη σειρά του θα θερμάνει όλους τους χώρους του σπιτιού, μέσω της κυκλοφορίας του στα θερμαντικά σώματα. Αυτό συνεπάγεται και με την αύξηση κατανάλωσης καυσίμου που απαιτείεται ανά ώρα.

Η ισχύς των σομπών αυτών κυμαίνεται από 85%-90% . Για παράδειγμα, μία σόμπα πέλλετ ονομαστικής ισχύος 15 KW ( καλύπτει μία κατοικία 100-110 τ.μ.) , μπορεί να απαιτεί κατανάλωση καυσίμου 1,2-4 kg/h.

Ποια είναι τελικά η πιο μακροπρόθεσμα συμφέρουσα λύση;

Την απάντηση στη λύση αυτή θα δώσουν τα επιμέρους χαρακτηριστικά του κάθε καταναλωτή.

Εάν κάποιος καταναλώτης έχει μικές ανάγκες για θέρμανση τότε θεωρείται ασύμφορο να προβεί στην εγκατάσταση ενός συστήματος με μεγάλο αρχικό κόστος γιατί δύσκολα θα κάνει απόσβεση. Σε αντίθεση αν μιλάμε για κάλυψη πολλών τετραγωνικών με σχετικά μεγάλες ανάγκες για θέρμανση, αλλαγή καυσίμου μπορεί να θεωρηθεί επιτακτική, καθώς η εξοικονόμηση είναι υψηλή και η απόσβεση γίνεται γρήγορα.

Επίσης καλό θα είναι να εξετάζεται και ο συνδυασμός μορφών θέρμανσης. Για παράδειγμα να προϋπάρχει «θέρμανση βάσης» και να συμπληρώνεται σε επιμέρους χώρους ή ακόμα και για συγκεκριμένες ώρες τη μέρα με μία εναλλακτική μορφή θέρμανσης.