1 Νοεμβρίου, 2015

Ζεστη και… οικονομια!

Η αποδέσμευση από το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πλέον, μονόδρομος καθώς οι αυξήσεις αναμένεται να επιβαρύνουν πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σας παρουσιάζουμε ορισμένους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.

Περίοδος… αποφάσεων είναι η εποχή που διανύουμε όσον αφορά στην εφαρμογή εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης, καθώς μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο οικογενειακός προϋπολογισμός πρόκειται να επιβαρυνθεί υπέρμετρα. Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, σας παρουσιάzουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για τους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, συμπεριλαμβάνοντας και την τεχνολογία της υπέρυθρης θέρμανσης. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την καύσιμη ύλη pellet και τους αντίστοιχους τρόπους καύσης του, ενώ στις επόμενες σελίδες θα βρείτε προτάσεις αγοράς αλλά και πίνακες με τεχνικά χαρακτηριστικά και τιμές των προϊόντων που εντοπίζονται στην ελληνική αγορά (ξυλόσομπες, εστίες τζακιού, λέβητες pellet, σόμπες pellet, λέβητες ξύλου και πάνελς υπέρυθρης θέρμανσης).

 

Ξύλα: Ο αρχαιότερος τρόπος θέρμανσης

Ο πιο παλιός και πιο διαδεδομένος τρόπος θέρμανσης είναι η χρήση καυσόξυλων. Στα θετικά αυτής της λύσης συγκαταλέγονται το χαμηλό τους κόστος (120-220 ευρώ ο τόνος) και φυσικά, η δυνατότητα εύρεσής τους παντού στη φύση. Ωστόσο, η αλόγιστη χρήση τους οδηγεί σε υπερυλοτόμηση, ενώ είναι αρκετά δύσκολο να ελέγξουμε την ποιότητά τους και τα ποσοστά υγρασίας που φέρουν. Πλέον, με τους νέους καυστήρες ξύλου-πυρόλυσης, τις σύγχρονες ξυλόσομπες και τα ενεργειακά τζάκια, μπορούμε να επιτύχουμε αρκετά υψηλές αποδόσεις όσον αφορά στη θέρμανση χώρων. Πρακτικά, η χρήση ξύλων έχει λίγο “ταλαιπωρία”, καθώς απαιτεί αρκετά συχνό καθαρισμό του συστήματος και φυσικά, έναν αρκετά μεγάλο χώρο αποθήκευσης, ώστε να είναι δυνατός ο συνεχής ανεφοδιασμός του μέσου καύσης.

 

Pellet Ξύλου (πέλετ)

Το πέλετ (pellet) έχει στέρεα, κυλινδρική και συμπαγή μορφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμη ύλη. Πρακτικά εντάσσεται στην κατηγορία των στερεών καυσίμων (βιοκαύσιμα) και η παραγωγή του προκύπτει από την επεξεργασία ξύλου ή και φυτών (για παράδειγμα πριονίδια, καλαμπόκι, ελαιοπυρήνα κτλ.).

Η καύση του pellet ξύλου (ή σύμπηκτα ξύλου) έχει σαν αποτέλεσμα την έκλυση λιγότερων ρύπων (διοξείδιο του άνθρακα), σε σχέση με τα συστήματα που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο σαν καύσιμη ύλη. Σε γενικές γραμμές, έχουν τυποποιημένες διαστάσεις ώστε να χρησιμοποιούνται εύκολα και διατίθενται σε συσκευασίες των 15 κιλών ή ακόμη και χύμα. Το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ειδικούς καυστήρες και σε σόμπα πέλετ. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη απόδοση την εμφανίζουν όταν χρησιμοποιούνται σε ειδικούς καυστήρες ή σόμπες πέλετ. Επίσης, ένα από τα ερωτήματα που εύλογα γεννάται στον καθένα από εμάς, αφορά στο κατά πόσο συμφέρον είναι το pellet ξύλου, σε σύγκριση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Στην πράξη, το όφελος για τον καταναλωτή προκύπτει από τη τιμή pellet σε σύγκριση με αυτή του πετρελαίου κίνησης. Ειδικότερα, το pellet στοιχίζει περίπου 0,30-0,37 ευρώ το κιλό, σε αντίθεση με το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης που διαμορφώνεται στα 1,40 ευρώ ανά λίτρο (λόγω της εξίσωσης του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του κίνησης) . Επίσης, η αναλογία μεταξύ των δύο προαναφερόμενων τύπων καυσίμου είναι: 1 λίτρο πετρελαίου θέρμανσης = 2,14 κιλά pellets. Αυτό σημαίνει ότι, για να πάρω την ενέργεια που μου αποδίδει ένα λίτρο πετρελαίου κατά την καύση του, θα πρέπει να καταναλώσω 2,14 κιλά pellets. Δηλαδή, μπορεί να απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα pellets για τη θέρμανση του ίδιου χώρου, όμως το όφελος παραμένει υψηλό λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

 

Σημαντικό στοιχείο η ποιότητα

Στην αγορά υπάρχουν αρκετά είδη πέλετ, όσον αφορά στην ποιότητά τους, κάτι που επηρεάζει άμεσα τη θερμαντική ισχύ τους. Έτσι συναντάμε ειδικές προδιαγραφές για την κατασκευή πέλετ ξύλου, οι οποίες διαφέρουν από χώρα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχετίζονται με χαρακτηριστικά όπως είναι η διάμετρος, το μήκος, η πυκνότητα, η περιεκτικότητα σε υγρασία, η θερμογόνος δύναμη κα. Οι πιο διαδεδομένες νόρμες κατασκευής πέλετ ξύλου που θα συναντήσετε είναι η DIN PLUS και ΕΝ 14961-2. Επίσης, σημειώνουμε ότι, για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα θέρμανσης με πέλετ, θα πρέπει η υγρασία του προϊόντος να είναι μικρότερή του 10% σε όλες τις περιπτώσεις. Τέλος, από την ποιότητα του προϊόντος εξαρτώνται τα διαστήματα καθαρισμού του λέβητα και την καμινάδας και γενικότερα η αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος.

 

Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζουμε για τη λειτουργία του λέβητα pellet ξύλου

Η χρήση λέβητα pellet ξύλου απαιτεί τον καθαρισμό του ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία εξαρτώνται από τις ώρες χρήσης, αλλά και την ποιότητα του πέλετ που χρησιμοποιούμε. Σε γενικές γραμμές, το διάστημα καθαρισμού μπορεί να κυμαίνεται από 2 ημέρες έως και ένα μήνα. Ωστόσο, η συντήρησή του γίνεται σχεδόν όπως σε έναν λέβητα πετρελαίου, δηλαδή οπωσδήποτε μια φορά το χρόνο. Όσον αφορά στην αυτονομία του συστήματος, αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες μας, τη χωρητικότητα της δεξαμενής αλλά και την ποιότητα της καύσιμης ύλης (ενδεικτική αυτονομία περίπου 1-3 μέρες).

 

Πως επιλέγουμε έναν λέβητα πέλετ

Το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει δούμε είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που θα επιλέξουμε. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται στοιχεία όπως:

• Ονομαστική απόδοση

• Ισχύς

• Απόδοση

• Θάλαμος φόρτωσης για αυτονομία (σιλό)

• Εγγύηση- After Sales

Η ισχύς του λέβητα εξαρτάται από το χώρο που θα πρέπει να θερμάνουμε. Για παράδειγμα, ένα σπίτι 80 τ.μ. απαιτεί λέβητα πέλετ ισχύος 10 kW. Πρακτικά, υπολογίστε ότι για κάθε τετραγωνικό μέτρο απαιτείται ισχύς 0,125 kW. Επίσης, για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε από την εγκατάσταση λέβητα pellet, θα πρέπει να συγκρίνουμε προϊόντα ίδιας απόδοσης. Αν για παράδειγμα διαθέτουμε αυτή τη στιγμή λέβητα πετρελαίου απόδοσης 90% , τότε κρίνεται σκόπιμο να εγκαταστήσουμε ίδιας απόδοσης λέβητα pellet. Στην περίπτωση που εγκαταστήσουμε λέβητα pellet μεγαλύτερης απόδοσης, τότε θα επιτύχουμε μεγαλύτερη εξοικονόμηση και γρηγορότερη απόσβεση των χρημάτων που δαπανήσαμε (σε αντίθετη περίπτωση που εγκαταστήσουμε λέβητα μικρότερης απόδοσης από εκείνον που έχουμε ήδη, η εξοικονόμηση θα είναι σαφώς μικρότερη). Τέλος, επειδή τις περισσότερες φορές η ισχύς στους λέβητες αναφέρεται σε Kcal/h (θερμίδες), για να υπολογίσετε σε πόσα kW αντιστοιχεί το κάθε νούμερο, το πολλαπλασιάζετε με τον συντελεστή 0,001163. Δηλαδή, ένας λέβητας ισχύος 20.000 Kcal/h αντιστοιχεί σε 23 kW (20.000 X 0,001163= 23 κW).

 

Σόμπες pellet: κομψή ζεστασιά

Μια σόμπα pellet αποτελείται από το χώρο καύσης που έχει μεγάλη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, έναν κάδο συλλογής της στάχτης, ένα δοχείο pellet και τις κατάλληλες εξόδους καυσαερίων. Οι κατηγορίες που συναντούμε είναι δύο: αερόθερμες και υδραυλικές. Και οι δύο τύποι σόμπας χρειάζονται μια έξοδο καπνού διαμέτρου 8 εκατοστών και όχι το κλασικό μπουρί, με αποτέλεσμα η εγκατάσταση να είναι πολύ πιο εύκολη.

 

Αερόθερμες

Οι αερόθερμες σόμπες pellet έχουν και τις αντίστοιχες θυρίδες εξόδου του θερμού αέρα. Οι συγκεκριμένες είναι πολύ εύχρηστες και έχουν θερμοστάτη ώστε να λειτουργούν μόνο για όση ώρα χρειάζεται, ενώ ανάβουν αυτόματα με τη χρήση μιας ηλεκτρικής αντίστασης. Σήμερα, η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο, ώστε ορισμένες σόμπες λειτουργούν με τηλεχειριστήριο η ακόμα και με το κινητό μας. Έχουν πολύ μεγάλη θερμική απόδοση που, ανάλογα το μοντέλο, μπορεί να ξεπεράσει και το 90%, και αυτονομία καύσης μέχρι και 32 ώρες. Μία σόμπα μπορεί να καλύψει ένα μέσο διαμέρισμα μέχρι 100 – 150 τ.μ. ή ένα σπίτι χωρίς τη χρήση καμίας άλλης θερμαντικής πηγής. Η συντήρηση της σόμπας είναι πολύ απλή και εύκολη και μπορεί γίνεται καθημερινά όσο η σόμπα είναι κρύα αδειάζοντας το σταχτοδοχείο όποτε χρειάζεται. Επίσης μια φορά το χρόνο πρέπει να γίνεται ένας καθαρισμός και συντήρηση από εξειδικευμένο τεχνικό .

 

Υδραυλικές

Οι υδραυλικές σόμπες pellet λειτουργούν με τα σώματα καλοριφέρ, ζεσταίνουν όλο το σπίτι και παράλληλα παράγουν ζεστό νερό χρήσης. Χρησιμοποιούν τα ήδη υπάρχοντα σώματα καλοριφέρ και τις ίδιες σωληνώσεις και τροφοδοτούν το δίκτυο θέρμανσης. Οι σόμπες αυτού του τύπου λειτουργούν μόνο με σύνδεση στο δίκτυο. Ένα μέρος της ζέστης διαχέεται στο χώρο που λειτουργεί η σόμπα, αλλά η ίδια δεν έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και ως αερόθερμη πηγή. Η σόμπα δηλαδή παίρνει το ρόλο του καυστήρα πετρελαίου ή αερίου (βρίσκεται μέσα στο σπίτι) παρέχοντας το ίδιο αποτέλεσμα, με λιγότερο όμως κόστος.

 

Πόσο κοστίζουν

Οι τιμές για μια σόμπα pellet ξεκινούν από τα 850 ευρώ με ΦΠΑ, και ανάλογα με το μοντέλο, το σχεδιασμό και την απόδοση φτάνουν μέχρι και τις 3.500 ευρώ ή και παραπάνω ανάλογα με τις ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε. Στις σόμπες μπορούμε να διαλέξουμε διάφορες διακοσμήσεις ανάλογα με την αισθητική μας και το χώρο μας. Οι διακοσμήσεις μπορεί να είναι από ατσάλι, κεραμικό κα.

 

Eνεργειακά τζάκια

Τα ενεργειακά τζάκια μας δίνουν την “συντροφιά” της αναμμένης φωτιάς με πολύ μεγαλύτερη απόδοση από ένα κανονικό τζάκι και με το σημαντικό πλεονέκτημα της καλύτερης καύσης – οικονομία της καύσιμης ύλης. Επίσης, τα τζάκια multifire χρησιμοποιούν και pellets και ξύλο ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Σημειώνουμε ότι ένα ενεργειακό τζάκι παρουσιάζει πολύ υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με ένα συμβατικό, αφού εκμεταλλεύεται πλήρως τη ροή ζεστού αέρα που προκύπτει από την καύση. Έτσι, μπορούμε να έχουμε μικρότερη κατανάλωση καύσιμης ύλης. Η ροή του ζεστού αέρα μπορεί να είναι φυσική ή μηχανική (δηλαδή να πρόκειται για αερόθερμο ενεργειακό τζάκι). Το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να συνδεθεί και με τον λέβητα που ήδη διαθέτουμε στην οικία μας, ώστε να ζεσταίνεται το νερό χρήσης και θέρμανσης.

 

Τips Eλέγχου της ποιότητας του Pellet

1) Αγοράστε μια μικρή ποσότητα δειγματοληπτικά. Εντός της συσκευασίας δε θα πρέπει να υπάρχει μεγάλος όγκος σκόνης και τριμμάτων.

2) Πάρτε ένα κομμάτι pellet και πιέστε το στο χέρι σας. Το κομμάτι δε θα πρέπει να θρυμματιστεί και αν σπάσει δεν πρέπει να είναι σε μορφή σκόνης.

3) Αφού τοποθετήσετε την ποσότητα pellet μέσα στον λέβητα, ελέγξτε την ποσότητα του καπνού και τη λειτουργία του συστήματος. Η φλόγα εντός του λέβητα θα πρέπει να πλησιάζει το λευκό χρώμα. Αν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα λειτουργίας δείτε έντονο καπνό εντός της συσκευής, τότε ή απαιτείται ρύθμιση του καυστήρα ή η ποιότητα του pellet δεν είναι καλή.

4) Αφού ολοκληρωθεί η καύση όλης της ποσότητας, ελέγξτε την ποσότητα της στάχτης. Αν είναι αρκετά μεγάλη και εντοπίσετε πετραδάκια μέσα σε αυτή, τότε το προϊόν που επιλέξατε δεν είναι καλής ποιότητας.