11 Δεκεμβρίου, 2019

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ LED!

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αγγίξει ακόμα και τον φωτισμό. Οι λάμπες LED αποτελούν τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ωστόσο πολλοί είναι οι «μύθοι» γύρω από αυτές. Δεν φωτίζουν καλά, δεν υπάρχει ποικιλία για να διαλέξεις, ακόμα και ότι επηρεάζουν την υγεία… Αυτά είναι μόνο μερικά που μπορεί να ακούσει κανείς για τις λάμπες LED.

Τα LED είναι επιβλαβή για την υγεία!

Η αλήθεια είναι,  ότι σε αντίθεση με πολλές λάμπες από τις εξοικονόμησης ενέργειας δεν εκπέμπουν βλαβερή ακτινοβολία. Επίσης είναι φιλικές για τα ματιά, γιατί έχουν σταθερό φως και δεν τρεμοπαίζουν (flickering). Η περιεκτικότητα τους σε βαρέα μέταλλα που είναι ιδιαιτέρα τοξικά, όπως ο υδράργυρος, είναι μικρότερη σε σχέση με πολλές άλλες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Έχουν πιστοποίηση RoHS και πιστοποίηση CE, καθώς και τα υλικά που είναι φτιαγμένες είναι ανακυκλώσιμα.

Οι λάμπες LED δεν φωτίζουν αρκετά!

Οι λάμπες LED  είναι υψηλής φωτεινότητας. Η αλήθεια είναι ότι κάθε Watt μίας λάμπας Led, έχει 70-90 λούμεν (lm) φωτεινότητας. Από την άλλη κάθε Watt λάμπας πυρακτώσεως έχει 10-12lm.

Για παράδειγμα, εάν θέλουμε να αντικαταστήσουμε λάμπα αλογόνου 60W που έχει φωτεινότητα 60 x 20lm συνολικά δηλαδή 1200lm, πρέπει να βάλουμε λάμπα LED 12-15W (15 x 80lm = 1200lm). Εάν επιλέξουμε Led μικρότερη από 12W τότε είναι απολύτως λογικό να μην φωτίζει αρκετά. Άρα σημαντικό είναι να αγοράζουμε τις κατάλληλες λάμπες Led, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες μας για φωτισμό.

Δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία μοντέλων στις LED!

Λάθος! Οι λάμπες LED παράγονται σε μοντέλα για να ταιριάζουν σε όλους τους τύπους ντουί ( για ς14, Ε27, GU10, G9, G5.3 MR11, G24 (PL), ράγας κλπ), ενώ παράλληλα μπορούν να αντικαταστήσουν όλους τους τύπους λαμπτήρων που υπάρχουν όπως πυρακτώσεως, εξοικονόμησης ενέργειας, φθορίου (Τ8, Τ5), σποτ (12V-220V), προβολέων ιωδίνης, high bay για υψηλές οροφές, με ανιχνευτή κίνησης και φωτός (ημέρας-νυκτός).

Εννοείται υπάρχουν λάμπες LED με δυνατότητα σύνδεσης σε dimmer, για να μπορούμε να αυξομειώνουμε την ένταση φωτισμού. Επίσης οι προβολείς και τα πάνελ LED, τοποθετούνται σε κάθε επιφάνεια (τοίχος, οροφή, γυψοσανίδα) γιατί μπορούν να εγκατασταθούν επιτοίχια, χωνευτά και κρεμαστά. Υπάρχουν επίσης και ειδικές κατηγορίες προϊόντων όπως οι ταινίες LED και τα washers ή led bars με τα οποία μπορούμε να φωτίσουμε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και μεγάλες επιφάνειες.

Οι LED αργούν βασανιστικά να ανάψουν!

ΔΕΝ χρειάζονται προθέρμανση για να φτάσουν στη μέγιστη φωτεινότητα και ΔΕΝ αργούν να ανάψουν. Σε αντίθεση με τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης ανάβουν αμέσως χωρίς καθυστέρηση σε αντίθεση με τις φθρίου.

Εσύ χρησιμοποιείς λαμπτήρες LED;

Πόσο συμφέρουσα επιλογή σου φαίνεται;