9 Ιανουαρίου, 2020

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ 5,000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ;

Είναι πια γνωστό, ιδίως τα τελευταία χρόνια που οι αντλίες θερμότητας κερδίζουν έδαφος, ότι η αγορά και η εγκατάστασή τους έχει υψηλό αρχικό κόστος. Συγκεκριμένα οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 5,000-10,000 ευρώ, γεγονός που αποτρέπει πολλούς από την αγορά μιας αντλίας. Υπάρχει βέβαια ένας γενικός κανόνας ο οποίος δεν μπορεί να διαψευστεί. Ένα σπίτι, το οποίο χρειάζεται συνεχή θέρμανση, σε περιοχή με χαμηλές θερμοκρασίες έχει άμεση ανάγκη από αντλία θερμότητας, αν δεν θέλει να ξοδεύει ολόκληρους μισθούς στη θέρμανση.

Ο τρόπος λειτουργίας της θερμότητας θα μας δώσει την εξήγηση. Η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί το περιβάλλον για να θερμάνει ή να ψύξει έναν χώρο. Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει αφορά μόνο το στάδιο άντλησης θερμότητας. Επομένως ο χρήστης πληρώνει μόνο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την άντληση. Το ηλεκτρικό ρεύμα δηλαδή, δεν χρησιμοποιείται ως πηγή για τη δημιουργία θέρμανσης ή ψύξης και για αυτό η κατανάλωση που απαιτείται είναι πολύ μικρή, σε σχέση με το αποτέλεσμα σε ψύξη ή θέρμανση.

Μπορώ να την χρησιμοποιήσω και για κλιματισμό;

ΝΑΙ! Οι περισσότερες αντλίες μπορούν να παράξουν και κρύο νερό εκτός από ζεστό, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να χρησιμοποιηθεί για το δροσισμό των χώρων. Η αντλία θερμότητας μπορεί να συνδεθεί και με μονάδες fan coil. Πρόκειται για έναν εναλλάκτη που διαρρέεται από κρύο νερό και έναν ανεμιστήρα που διοχετεύει τον αέρα στο εσωτερικό της κατοικίας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να πετύχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα δροσισμού, χρησιμοποιώντας αντλία θερμότητας.

Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα

Προς τα πού «γέρνει η ζυγαριά»;

Βασικά Πλεονεκτήματα

Σε αντίθεση με τους άλλους τρόπους θέρμανσης που εκμεταλλεύονται στερεά και υγρά καύσιμα, τα οποία υπόκεινται σημαντικές μεταβολές τιμών, οι αντλίες χρειάζονται μόνο ηλεκτρική ενέργεια, οι τιμές της οποίας δεν υπόκεινται ιδιαίτερες μεταβολές.

Δεν απαιτείται δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμου, καπνοδόχος ή εντοιχισμός επιμέρους τμημάτων και αποφεύγετε πρόσθετες εργασίες στο χώρο σας.

Η χρήση τεχνολογίας μεταβλητών στροφών (Inverter) επιτρέπει την ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας καθώς αυξάνει βαθμιαία την ισχύ που απαιτείται για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία.

Για την απόκτηση και τοποθέτηση μιας αντλίας θερμότητας φροντίζει το Πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ Οίκον, το οποίο σας παρέχει επιδότηση μέχρι και 25,000 ευρώ για αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης της κατοικίας σας.

Βασικά Μειονεκτήματα

Το μεγάλο αρχικό κόστος για αγορά και τοποθέτηση είναι γεγονός.

Το κόστος αποσβήνεται μετά από 2-3 χρόνια, με τη λειτουργία της αντλίας.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και εξειδίκευση του μηχανικού που θα την τοποθετήσει. Μικρολάθη μπορεί να σας κοστίσουν και να μην επιτρέψουν τη σωστή θέρμανση του χώρου σας.

«Καθαρή», εύκολη στη χρήση και φιλική στο περιβάλλον.

Οι περισσότερες αντλίες θερμότητας θεωρούνται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας καθώς αντλούν το μεγαλύτερο τμήμα ενέργειας που χρειάζονται από το περιβάλλον, σε αντίθεση με τα συστήματα θέρμανσης που καίνε ορυκτά καύσιμα, όπως πετρέλαιο ή φυσικό αέριο και επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον.