18 Μαΐου, 2020

ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ 3+1 ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΟΔΩΝ

 

 

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΙΛΤΡΩΝ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ

Με την αλλαγή της λειτουργίας των κλιματιστικών από την θέρμανση στην ψύξη είναι η κατάλληλη περίοδος για τον καθαρισμό των φίλτρων τους. Η διαδικασία αυτή πρέπει να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα  με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τον τύπο του φίλτρου.

Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνονται από τα φίλτρα δυνητικά παθογόνοι μικροοργανισμοί, αλλά μειώνεται και η κατανάλωση του κλιματιστικού, καθώς ένα μπουκωμένο φίλτρο απαιτεί περισσότερη ενέργεια για την λειτουργία του.

Ο καθαρισμός των συμβατικών φίλτρων, εκτός από πλύσιμο με άφθονο νερό, μπορεί να γίνει και με ειδικά οικολογικά χημικά που σκοπό έχουν την απενεργοποίηση βακτηρίων και ιών, αλλά και την απομάκρυνση της σκόνης και του καπνού. Και σε αυτή την περίπτωση το κόστος είναι μικρό και περιορίζεται στο κόστος το ειδικού χημικού καθαρισμού των φίλτρων. Επίσης δεν ξεχνάμε το προγραμματισμένο μηχανολογικό service του κλιματιστικού μας.

 

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΗΛΙΑΚΩΝ ΠΑΝΕΛ

Είτε πρόκειται για ηλιακούς θερμοσίφωνες είτε για φωτοβολταϊκά πάνελ, ένας απλός καθαρισμός/πλύσιμο μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την απόδοση των συστημάτων. Με το απλό πλύσιμο του απομακρύνονται σκόνες και λάσπες που μπορεί να έχουν επικολληθεί στα πάνελ με την βροχή. Για μεγιστοποίηση της απόδοσής τους η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με το κόστος να είναι μηδαμινό.

 

ΒΑΛΕ ΤΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΓΟΛΕΣ ΣΕ ΣΩΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ένα από τα μέτρα τα οποία μπορεί να επιφέρουν σημαντική μείωση στα ηλιακά φορτία του σπιτιού κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι οι τέντες και οι πέργολες.

Παρότι το κόστος τους είναι μικρό, σε σύγκριση με άλλα μέτρα όπως η θερμομόνωση, το αποτέλεσμα που προσφέρουν είναι αρκετά ικανοποιητικό.

Ανάλογα με τον προσανατολισμό που έχουν, συμβάλουν τόσο στην θερμική άνεση, όσο και στην οπτική άνεση, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα θάμπωσης από την υπερβολική φωτεινότητα, αλλά και την γωνία πρόσπτωσης της ηλιακής ακτινοβολίας.

 

ΡΙΞΕ ΕΝΑ ΒΑΨΙΜΑΤΑΚΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ

Το βάψιμο είτε αυτό πρόκειται για εσωτερικό χώρο είτε για το εξωτερικό του κτηρίου μπορεί να επιφέρει βελτίωση στην ενεργειακή κατάσταση του κτηρίου, αλλά και σημαντική ανανέωση στους χώρους που καθημερινά κατοικούμε βελτιώνοντας την διάθεσή μας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην αγορά χρώματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ως επιπλέον στρώμα θερμομόνωσης. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα χρώματα εξωτερικών χώρων, γνωστά και ως ψυχρά χρώματα ή θερμομονωτικά, έχουν πολύ μεγαλύτερο συντελεστή εκπομπής και αντανακλάστικότητα σε σχέση με ένα απλό λευκό επίχρισμα.

Κοστολογούνται περίπου 20-30% πιο ακριβά από τα συμβατικά χρώματα, ενώ η θερμική αντίσταση ανά μονάδα πάχους τους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των συμβατικών θερμομονώσεων. Παρόλα αυτά δεν μπορούν να συνεισφέρουν όσο η συμβατική θερμομόνωση λόγω του πολύ μικρού πάχους τους.

Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις δουλίτσες στο σπίτι σου;