21 Δεκεμβρίου, 2018

Αυτονομια η ΔΕΗ

Η μείωση στην τιμή πώλησης ρεύματος για τις διασυνδεδεμένες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, έχει στρέψει το ενδιαφέρον των καταναλωτών στα αυτόνομα συστήματα.

Ποιες είναι όμως οι διαφορές μεταξύ των δύο;

Η αγορά των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις τελευταίες κρατικές επιλογές, γεγονός που έχει φέρει σε έντονο προβληματισμό τους επενδυτές που εξετάζουν τις περιπτώσεις γύρω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά συστήματα ειδικότερα.

Οι αλλαγές του Μαΐου στο πρόγραμμα των Οικιακών Φωτοβολταϊκών, οδήγησαν σε «πάγωμα» διαρκείας τις εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και πλέον η πιο ελκυστική ευκαιρία επένδυσης στον τομέα των φωτοβολταϊκών φαίνεται να είναι οι αυτόνομες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό καλό θα είναι να γνωρίζει κανείς όλες τις λεπτομέρειες γύρω από μία τέτοια εγκατάσταση, αλλά και το σύνολο των διαφορών του, σε σχέση με μία εγκατάσταση ίδιας επένδυσης από τα πιο συνηθισμένα στη χώρα μας, διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Παρακάτω θα παρουσιάσουμε λοιπόν μία Διασυνδεδεμένη και μία Αυτόνομη Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση, με βάση το κόστος τους, τα κέρδη τους, και τις αποδόσεις τους.

 

ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 10kWp ΣΕ ΤΑΡΑΤΣΑ

Τα χαρακτηριστικά του συστήματος

• Πάνελ: Aleo, Τύπος: S18-250, ονομαστική ισχύς 250 W, κατασκευής Γερμανίας.

• Inverter: Kostal, Τύπος: Piko 10.1, ονομαστική ισχύς 10.100 W, Γερμανικής κατασκευής.

• Βάσεις Αλουμινίου: , Eλληνικής κατασκευής, από ειδικό κράμα αλουμινίου, διαστασιολόγηση βάσει ευρωκώδικα.

• Περιοχή εγκατάστασης: Αθήνα

Κόστος και απόδοση

Το τελικό κόστος ενός εγκαταστημένου τέτοιου συστήματος με τα συγκεκριμένα υλικά, κοστίζει περίπου 16.500 € (στο ποσό συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 23% και 1.000 € κόστος σύνδεσης ΔΕΗ ).

Η ετήσια απόδοση της επένδυσης στην 25ετία ανέρχεται (κατά μέσο όρο) στα 1.569 ευρώ ετησίως, ενώ η απόσβεση του κόστους της επένδυσης ολοκληρώνεται σε περίπου 10 χρόνια.

 

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 3kWp ΣΕ ΤΑΡΑΤΣΑ

Με το ίδιο κεφάλαιο των 16.500 ευρώ μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μία Αυτόνομη Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση με τα εξής χαρακτηριστικά:

Δεδομένα

• Πάνελ: Aleo, Τύπος: S18-250, ονομαστική ισχύς 250 W, κατασκευής Γερμανίας.

• Μετατροπείς δικτύου: 1 τεμ SMA, Τύπος: Sunny Boy 4000TL, ονομαστική ισχύς 4.000 W, Γερμανικής κατασκευής.

• Συσσωρευτές: 12 τεμ συσσωρευτές (μπαταρίες), κλειστού τύπου VRLA, τάση λειτουργίας 12V, χωρητικότητα 200Ah, Ελληνικής κατασκευής.

• Διαχειριστής αυτόνομου δικτύου: 1 τεμ μετατροπέας – διαχειριστής δικτύου της SMA, τύπου Sunny Island 6.0H

• Βάσεις Αλουμινίου: Ελληνικής κατασκευής από ειδικό κράμα αλουμινίου, διαστασιολόγηση βάσει ευρωκώδικα.

• Περιοχή εγκατάστασης: Χανιά

Κόστος και απόδοση

Το τελικό κόστος ενός εγκατεστημένου τέτοιου συστήματος με τα συγκεκριμένα υλικά, κοστίζει περίπου 16.500 € (στο ποσό συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 23%).

Με το σημερινό κόστος αγοράς της κιλοβατώρας στα 0,17 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται όλες οι εξαρτώμενες από την κατανάλωση χρεώσεις στον λογαριασμό της ΔΕΗ και ο Φ.Π.Α), η ετήσια εξοικονόμηση χρημάτων ανέρχεται στα 1.360 ευρώ ετησίως, ενώ η απόσβεση του κόστους της επένδυσης ολοκληρώνεται σε 12 με 13 χρόνια, χωρίς να υπολογισθούν η εξοικονόμηση χρημάτων από τυχόν αποφυγή των χρεώσεων που πληρώνουμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.