1 Νοεμβρίου, 2015

Πυρηνοξυλο

Πυρηνόξυλο από τους Μύλους Κρήτης
Το καθαρό πυρηνόξυλο είναι ένα νέο βιοκαύσιμο που απαντά στη ζήτηση για φθηνή και καθαρή, εγχώρια ενέργεια. Μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση έως 70% σε σχέση με το πετρέλαιο και έως 40% σε σχέση με το πέλετ ξύλου.

Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του είναι ο ελαιοπυρήνας, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται χωρίς επεξεργασία ως καύσιμη ύλη.

Το καθαρό πυρηνόξυλο παράγεται ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία όπου ο καρπός καθαρίζεται από τη σάρκα της ελιάς, δίνοντας ένα οικολογικό στερεό βιοκαύσιμο με υψηλή θερμική αξία, χαμηλή τέφρα και οσμή σε σχέση με την πυρήνα.

 

Εφαρμογές

 

Η καύση του καθαρού πυρηνόξυλου είναι κατάληλη για οικιακή ή επαγγελματική χρήση και βρίσκει εφαρμογές σε ένα ευρύ πεδίο, από τη θέρμανση ενός μικρού σπιτιού μέχρι την παραγωγή θερμικής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή.

Για την καύση είναι απαραίτητη η χρήση καυστήρων ή σομπών βιομάζας με δυνατότητα καύσης πυρηνόξυλου ή πολυκαυστήρων, κατάλληλων για μία πλειάδα στερεών βιοκαυσίμων, όπως το πέλετ ξύλου, το πυρηνόξυλο, το καλαμπόκι και τα τσόφλια των ξηρών καρπών.

Η εγκατάσταση ενός συστήματος καύσης καθαρού πυρηνόξυλου αποτελεί μία συμφέρουσα επένδυση και μία ασφαλή επιλογή. Το καθαρό πυρηνόξυλο χαρακτηρίζεται από χαμηλό κόστος, ενώ η πρώτη ύλη του είναι εγχώρια και βρίσκεται σε αφθονία, μειώνοντας έτσι το ρίσκο των διακυμάνσεων της τιμής.

Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου απαιτείται η αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος θέρμανσης, η εγκατάσταση ενός νέου συστήματος που δίνει τη δυνατότητα καύσης εναλλακτικών βιοκαυσίμων μπορεί να προσφέρει ευελιξία και να αποσβεσθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Οικονομία

 

Ο πιο σημαντικό και άμεσο όφελος που προκύπτει από τη χρήση καθαρού πυρηνόξυλου ως εναλλακτική μορφή ενέργειας είναι η οικονομία, η οποία μπορεί να φτάσει από 40% σε σχέση με το πέλετ ξύλου, έως 70% σε σχέση με το πετρέλαιο.

Η τιμή του είναι χαμηλή και σταθερή σε σχέση με εισαγόμενες πρώτες ύλες (πετρέλαιο, πέλετ ξύλου), ενώ και η θερμική του δύναμη είναι σημαντικά μεγαλύτερη από άλλες φθηνότερες καύσιμες ύλες (ξύλο, πυρήνα).

Σημαντική πηγή εξοικονόμησης από τη χρήση καθαρού πυρηνόξυλου προκύπτει και εξαιτίας της καθαρότητας του τελικού προϊόντος που έχει σταθερή απόδοση και μικρές δαπάνες συντήρησης των καυστήρων, ενώ δεν είναι δυνατή η νοθεία του προϊόντος.

Με τη χρήση εγχώριας βιομάζας, όπως είναι το καθαρό πυρηνόξυλο των ΜΥΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ, μειώνεται η εξάρτηση των νοικοκυριών από τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου και τις κερδοσκοπικές τάσεις, ενώ υποστηρίζεται η ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, η εγκατάσταση ή η αντικατάσταση συστήματος καυστήρα ή/και λέβητα πυρηνόξυλου εμπίπτει στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” του Υπουργείου Περιβάλλοντος και επιχορηγείται από 15% έως 70% για δαπάνες ύψους έως 15.000 ευρώ.

 

Οικολογία

 

Το καθαρό πυρηνόξυλο είναι μία οικολογική μορφή ενέργειας. Επειδή είναι φυτικής προέλευσης, αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας σε αντίθεση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία ανανεώνονται σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζοντας την οικολογική του αξία το έχει κρίνει προτιμητέο έναντι του πετρελαίου και συνεπώς κατάλληλο για χρήση εντός πόλεων.

Επιπλέον, το καθαρό πυρηνόξυλο σε αντίθεση με την πυρήνα που παράγουν τα πυρηνελαιουργεία, έχει πολύ χαμηλή υγρασία, με αποτέλεσμα να αποδίδει περισσότερη ενέργεια και χαμηλότερα ποσοστά τέφρας και περιορισμένες οσμές.

 

Ευκολία

 

Το καθαρό πυρηνόξυλο αποτελεί μια εύχρηστη μορφή ενέργειας. Σε σχέση με το ξύλο καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο στην αποθήκευσή του. Σε σχέση με την πυρήνα είναι πιο καθαρό και με μικρές οσμές κατά την αποθήκευση. Επίσης, είναι καύσιμο που καίγεται με αυτόματο τρόπο, χωρίς να χρειάζεται συνεχή τροφοδοσία όπως το ξύλο και χωρίς να κολλάει στον λέβητα όπως η πυρήνα.

Επιπλέον, η προμήθεια του μπορεί να γίνεται σε μικρές ποσότητες, ανάλογα με τις ανάγκες του καταναλωτή. Η ποσότητα ενός σάκκου των 20 κιλών είναι αρκετή για περίπου 10 -20 ώρες καύσης, αναλόγως των συνθηκών και του καυστήρα.

 

Ποιότητα

 

Το καθαρό πυρηνόξυλο των ΜΥΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ προέρχεται από τον καρπό της ελιάς και είναι ένα αμιγώς κρητικό προϊόν, φιλικό προς το περιβάλλον.

Χάρη στην υψηλή τεχνογνωσία των ΜΥΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ και ύστερα από ειδική επεξεργασία της πυρήνας γίνεται δυνατό να διαχωριστεί το μέρος εκείνο το οποίο διατηρεί τα χαρακτηριστικά μιας καθαρής καύσης με πολύ μικρές εκπομπές αερίων και οσμές σε σχέση με τη μη επεξεργασμένη πρώτη ύλη.

Το καθαρό πυρηνόξυλο των ΜΥΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ χαρακτηρίζεται από σταθερή ποιότητα και υψηλή θερμική αξία (4.400 kcal/kg). Ως αποτέλεσμα της ειδικής επεξεργασίας, επιτυγχάνεται χαμηλή υγρασία, εξαιτίας της οποίας εκπέμπεται λιγότερος καπνός και αφήνει μικρά ποσοστά στάχτης (1% – 1,9%), ενώ περιορίζονται και οι οσμές της καύσης.