1 Νοεμβρίου, 2015

Με τη δυναμικη του ηλιου

Οι αντλίες θερμότητας με θερμοδυναμικά πάνελ αποτελούν κορυφαία επιλογή σε απόδοση και εξοικονόμηση, για θέρμανση χώρου, νερού χρήσης και πισίνας.

Τα θερμοδυναμικά συστήματα προσφέρουν την καλύτερη εναλλακτική λύση για εξοικονόμηση ενέργειας έως και κατά 90% (σε σχέση με τις λύσεις πετρελαίου), έχοντας υψηλή απόδοση και συντελεστή θερμικής απόδοσης (COP) που φτάνει έως και το 11!

Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον και εξαιρετικά επικερδής. Αποδίδει 24ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο, διατηρώντας τις συνθήκες θερμοκρασίας που χρειαζόμαστε με πολύ μικρό κόστος καθώς λειτουργεί πλήρως αυτόματα μόνο όταν οι συνθήκες το απαιτούν, απαλλάσσοντας τον καταναλωτή από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος προμήθειας πετρελαίου αλλά και από τη συνεχή συντήρηση και καθαρισμό που άλλες μορφές θέρμανσης απαιτούν, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την ποιότητα ζωής του.

Τα συστήματα αυτά έχοντας ως βάση λειτουργίας την φιλοσοφία των αντλιών θερμότητας αλλά χρησιμοποιώντας για το ρόλο του εξατμιστή θερμοδυναμικά πάνελ που απορροφούν μεγάλα ποσά ενέργειας από την θερμότητα του περιβάλλοντος αλλά και αυτή του ηλίου, τα κάνουν ξεχωριστά στην αγορά και καταφέρνουν και λειτουργούν συνέχεια με υψηλό βαθμό απόδοσης.

Αρχή λειτουργίας του θερμοδυναμικού κύκλου

Τα θερμοδυναμικά συστήματα λειτουργούν απορροφώντας ενέργεια από τον ήλιο (ή και από τον περιβάλλοντα χώρο) αποδίδοντάς την πολλαπλασιασμένη στο χρήστη.

Η βασική καινοτομία του εξοπλισμού είναι η χρήση ενός παθητικού στοιχείου εκτόνωσης (εξάτμισης) στον εξωτερικό χώρο που ονομάζεται Θερμοδυναμικό πάνελ. Στις οδεύσεις του πάνελ δεν ρέει νερό αλλά το οικολογικό ψυκτικό μέσο (R134a) της αντλίας θερμότητας.

Η αρχή λειτουργίας τους βασίζεται στο συνδυασμό των πλεονεκτημάτων των αντλιών θερμότητας και των ηλιακών συστημάτων. Κατά την διάρκεια της ηλιοφάνειας ο βαθμός απόδοσης της αντλίας (COP) λαμβάνει τιμές που καμία ανταγωνιστική τεχνολογία δεν είναι ικανή να πετύχει, και η συνολική ηλεκτρική κατανάλωση της μονάδας πέφτει, μειώνοντας στο ελάχιστο το συνολικό ποσό που πληρώνει μια τυπική Ελληνική οικία για θέρμανση. Όπως υποστηρίζεται, ο συνδυασμός τους έχει ως αποτέλεσμα, τα εν λόγω προϊόντα να προσφέρουν έως και 20% μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με τις συμβατικές αντλίες θερμότητας.

Η καινοτομία των συστημάτων αυτών έγκειται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες εξάτμισης ψυκτικού μέσου που πετυχαίνουν οι ηλιακοί συλλέκτες κατά την διάρκεια της ηλιοφάνειας ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοση του συστήματος, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας ή δυσμενών καιρικών φαινόμενων η μεγάλη τους επιφάνεια επιτρέπει τη συνέχιση της κανονικής λειτουργίας και απόδοσης του συστήματος, αρκεί η εξωτερική θερμοκρασία να υπερβαίνει τους μείον πέντε βαθμούς Κελσίου.

Ο πατενταρισμένος σχεδιασμός των οδεύσεων του θερμοδυναμικού πάνελ επιτρέπει την τοποθέτησή του σε οποιαδήποτε διεύθυνση και κλίση χωρίς απώλειες διευκολύνοντας έτσι τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και βελτιώνοντας το αισθητικό αποτέλεσμα.

Η επιλογή συστήματος

Τα μοντέλα Energy Panel GTC, GTC HT, GTC HT Plus είναι σύστηματα θέρμανσης χώρου ή νερού χρήσης που προσαρμόζονται πάνω στον ήδη υπάρχοντα ή στο νέο boiler/λέβητα.

Εφαρμογές: Ιδανικό για θέρμανση νερού χρήσης σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις (ξενοδοχεία, επαγγελματικά κτίρια, βιομηχανίες, αθλητικά κέντρα, κα) και θέρμανση χώρου σε νέες πράσινες κατοικίες με χρήση ενδοδαπέδιου συστήματος, fan coil, ή με σώματα χαμηλών θερμοκρασιών (οικιακές εγκαταστάσεις). Η μέγιστη θερμοκρασία μόνιμης λειτουργίας είναι 55oC για τις μονάδες GTC, και 67οC για τις GTC HT. Επιτυγχάνεται απόσβεση της νέας εγκατάστασης μέσω του ποσού που εξοικονομείται ετησίως (σε σχέση με το πετρέλαιο) σε 4-6 χρόνια! Ένα σύστημα GTC μπορεί να αντικαταστήσει (ή να παραλληλιστεί με) το σύστημα καυστήρα – λέβητα της υπάρχουσας εγκατάστασης απαιτώντας πολύ μικρές αλλαγές. Ειδικά η σειρά GTC HT Plus έχει ενσωματωμένο Buffer Boiler για την βέλτιστη διαχείριση της λειτουργίας από το ίδιο το μηχάνημα απαλλάσσοντας έτσι τον ιδιοκτήτη από το κόστος αγοράς ηλεκτρονικών αυτοματισμών.

 

Δεδομένα Εγκατάστασης

Η συνολική θερμαινόμενη επιφάνεια της κατοικίας είναι 150τμ. Πριν την αναβάθμιση του συστήματος λειτουργούσε λέβητας πετρελαίου με σώματα καλοριφέρ τύπου πάνελ.

Ο ιδιοκτήτης ήθελε ένα σύστημα ώστε να απαλλαγεί 100% από τη χρήση πετρελαίου. Λόγω του τύπου των θερμαντικών μονάδων επιλέχθηκε η χρήση του συστήματος GTC HT με δυνατότητα θέρμανσης νερού στους 65οC. Ο λέβητας πετρελαίου παραμένει συνδεδεμένος για back up σε περίπτωση ακραίων συνθηκών ψύχους.

Για τον υπολογισμό των θερμικών απαιτήσεων του κτιρίου, ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η συνολική κλιματιζόμενη επιφάνεια, η τοποθεσία (κλιματολογικά στοιχεία, πηγή ΤΕΕ).

Οικοδομικά στοιχεία κατοικίας

– Εξωτερικός τοίχος 20cm με μόνωση 5cm

– Εσωτερικός τοίχος 10cm

– Απλό τζάμι με μεταλλικό πλαίσιο

– Πόρτες μπαλκονιού ξύλινες με διπλό τζάμι

– Δάπεδο με μόνωση

– Στέγη μονωμένη με κεραμίδια

– Συντελεστής διείσδυσης αέρα ανοιγμάτων – Μεταλλικό

– Συντελεστής διεισδυτικότητας ανοίγματος – Μεταλλικό στεγανό

– Ανεμόπτωση κτιρίου-Συνήθης, εκτεθειμένη

Αν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει, αλλάζουν οι θερμικές ανάγκες της κατοικίας συνεπώς και το θερμοδυναμικό σύστημα.

Επίσης υπολογίσαμε τις ανάγκες της κατοικίας για τη χαμηλότερη εξωτερική θερμοκρασία του περιβάλλοντος στους 0οC και θερμοκρασία χώρου 20οC.

Η επιλογή της μονάδας έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία της Energy panel σε ό,τι αφορά στην θερμική ισχύ της μονάδας για θερμοκρασία νερού εξόδου 65οC.

 

Προτεινόμενο σύστημα και κάλυψη αναγκών

Αφού έγινε η μελέτη για τον υπολογισμό των θερμικών απωλειών της κατοικίας τώρα μπορούμε να επιλέξουμε την κατάλληλη αντλία, ώστε να μας καλύψει τις θερμικές ανάγκες.

Έτσι το σύστημα που επιλέχθηκε είναι το θερμοδυναμικό γκρουπ: GTC ΗΤ 12 με θερμική ικανότητα 15.400W και ονομαστική ηλεκτρική ισχύ 3.560W.

– Το θερμοδυναμικό σύστημα παρέχει την ενέργεια που απαιτείται για να επιτευχθεί 100% κάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους .

– Η συνολική ετήσια εξοικονόμηση για το σύστημα είναι 1.949€.

– Η μείωση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα είναι 4,0 τόνους ετησίως.

Οικονομία και Περιβάλλον

Η χρήση ηλιακά υποβοηθούμενων αντλιών θερμότητας είναι ο οικονομικότερος και οικολογικότερος, αξιόπιστος τρόπος θέρμανσης.

Χάρη στη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας για την παραγωγή του ίδιου έργου, χρησιμοποιώντας την ενέργεια που υπάρχει ήδη στο περιβάλλον, ελαχιστοποιείται το ενεργειακό αποτύπωμα της οικίας ή της εγκατάστασής μας, ενώ ταυτόχρονα δεν επιβαρύνουμε τον αστικό ιστό με βλαβερούς αέριους ρίπους και μικροσωματίδια, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που είναι ο κύριος υπεύθυνος για το λεγόμενο «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Όσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες για ζεστό νερό, τόσο περισσότερα χρήματα εξοικονομούνται από την πρωτοπόρο χρήση του θερμοδυναμικού εξοπλισμού.

Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και επωφελούμαστε οικονομικά, λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας των συγκεκριμένων προϊόντων.